Očarujúca premena panelákového bytu pri Štrkovci

Panelákový byt zo 60. rokov v okolí Štrkoveckého jazera prešiel pod taktovkou šikovných architektiek zaujímavou rekonštrukciou. V jeho interiéri nájdete pôsobivo skombinované surové priznané materiály kontrastujúce s jemným zariadením v prírodných tónoch.

Najväčšou výzvou pri premene bytu bola jeho nevyhovujúca dispozícia. Autorky projektu sa preto snažili zabrániť mrhaniu priestorom a presvetliť tmavé miestnosti v byte. Najskôr bolo potrebné vyčistiť jeho dispozíciu od zbytočných priečok tak, aby ostali len nevyhnutné konštrukčné prvky. Do čistého plánu potom architektky vymysleli nové funkcie a podobu priestoru.

Odhalenú betónovú konštrukciu na stenách v sivej farbe oživila teplá terakotová na doplnkoch. Vstavané boxy zo svetlého dreva vyrobeného na mieru tiež zjemnili celkovú drsnosť materiálov. 

 

Strkovec3

Zdroj: mojdom.zoznam.sk

V novom pláne autorky rozvrhli jednotlivé miestnosti na väčšie  funkčné celky podľa intenzity ich využitia. Dennú zónu vytvorili prepojením obývačky a jedálne, kde si môže pohodlie užívať  celá rodina. Na obývačku je napojená otvorená detská izba. Najsúkromnejšiu polohu má spálňa, umiestnená v rohu dispozície.  

Strkovec4

Zdroj: mojdom.zoznam.sk

„Našim zámerom bolo otvoriť krížové priehľady pozdĺž celého bytu a lepšie tak využiť potenciál preplávajúceho bytu s oknami v úrovni priliehajúcej zelene. Vstup tak získal pohľad von a naprieč bytom, cez ktorý vedie odhalená konštrukcia. V prípade zatvorených dverí do spálne ho osvetľuje nadsvetlík so sklom od maliarky Žofie Dubovej. Denné svetlo sa bez narušenia intimity dostáva z kuchynského okna aj do kúpeľne cez priesvitný sklobetón,“ uvádzajú autorky projektu o tom, ako sa im do interiéru podarilo vniesť viac svetla.

Dômyselným riešením, ako dostať bez narušenia intimity svetlo do inak tmavej kúpeľne bolo práve využitie čiastočne priehľadného sklobetónu nad kuchynskou linkou. 

Strkovec5

Zdroj: mojdom.zoznam.sk

V interiéri nájdete veľa prírodných materiálov, ktoré vytvárajú v byte nad jazerom optimistickú a uvoľnenú náladu. Pomocou nastaviteľných svetlých závesov až po zem je zas v priestore možné dotvoriť požadovanú mieru intimity a harmónie.

Strkovec6

Zdroj: mojdom.zoznam.sk

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn